Nico Nijholt, calculator

“Je wilt weten, voelen, waar je over praat en wat je kunt adviseren”

“Het vak van calculator draait in de basis om twee dingen: een prijs maken voor de offerte en zorgen dat het project daarvoor gerealiseerd kan worden. Daar hoort ook het aanvragen van materialen bij: het keramiek of natuursteen en soms speciale bevestigingsmaterialen of -systemen. Bij natuursteen adviseer ook over esthetische details. Het is mooi om aan de basis van een project te staan. Ik kan heel enthousiast worden van iets dat ‘wij’ gemaakt hebben.”

Gevoel voor de steen

“Calculator is meer dan alleen getalletjes optellen. Je moet alle struikelblokken in een project herkennen. Daar is technische kennis voor nodig. Ik werk al 23 jaar met natuursteen. In het begin lijkt elk stuk steen gelijk. Maar op den duur krijg je gevoel voor de steen. Je wilt weten, het liefst voelen, waar je over praat en wat je kunt adviseren. Dat kan per plaats steengroeve of zelfs per stuk natuursteen verschillen.”

Struikelbokken in een project herkennen

“Omdat je aan het begin van het project staat, kom je ook als eerste de bijzonderheden of gekkigheden tegen. Ik ben op dit moment de enige calculator bij Kroon projecten. Als ik tegen een probleem aanloop, overleg ik met andere collega’s, de uitvoering of inkoop. Met hen kan ik sparren over uitvoeringszaken, maar uiteindelijk moet ik een project en prijs zelf invullen. Dat is wel eens lastig.”

Een echt team

“Gelukkig is Kroon Projecten een goede club, met fijne collega’s. We zijn een gemengde groep mensen wat betreft leeftijd en achtergrond, maar wel een echt team. De sfeer van het bedrijf is ontspannen maar ook gedreven. We zijn altijd met zijn allen bezig om een mooi product te maken.”